Medie och kommunikation

Idag i skolan diskuterade vi hurvida det ekonomiska fältet styr det symboliska och vilka konsekvenser detta får. Detta skulle man kunna reflektera över och analysera vidare på. Vi lever i ett samhälle där medierna agerar dommare och bestämmer vad vi ska få veta och vilken bild av saker och ting vi ska få se. Genom att välja att visa någon aspekt försvinner andra. Man döljer verkligheten genom att visa något annat, en del av det men inte hela. Detta blir då folkets verklighet. Det ekonomiska fältet styr inte bara det symboliska utan även det journalistiska fältet. Men utan varken det symboliska eller journalistiska skulle inte det ekonomiska existera.

Det ekonomiska fältet = tid och pengar.
Journalistiska fältet = värderingar, arbetsrutiner etc.
Symboliskt fält = betydelser, tolkning.

Med att det ekonomiska fältet styr det journalistiska och symboliska menar man att genom att bestämma över tid med pengar t.ex. när det gäller TV och vad som ska visas på TV, bestäms också vilken publik man vill nå ut till, vad publiken ska få ta del av etc. Val av TV-serier, reklampauser, nyhetssändningar. Listan är lång. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Denna delkursen heter Mediernas utbud och fortsätter den i samma fart som den börjat kommer det bli riktigt kul tror jag. En tråkig sak är dock att idag var vår mentor -och kursansvariges sista dag. Han ska börja jobba i malmö istället. Och vi får en ny föreläsare. Hur han är och om han kan mäta sig med Micke får framtiden visa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0